top of page

REKABET KURUMU’NUN ALLERGAN HAKKINDA YÜRÜTTÜĞÜ SORUŞTURMA SONUÇLANDI



19 Eylül 2022 tarihinde Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) internet sitesinde yayımlanan açıklama ile, Allergan İlaçlar Tic. A.Ş. (“Allergan”) hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandığı ve Allergan’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu (“4054 sayılı Kanun”) ihlal etmediğine karar verildiği duyuruldu.


Daha önce, bir ecza deposunun Allergan’ın “Botox” markalı ürününü tedarik etmeyi reddederek hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası ile Kurum’a şikayette bulunması üzerine; Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) 3 Ocak 2013 tarih ve 13-01/3-3 sayılı kararı ile konu hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verilmişti.


Anılan kararın idari yargı tarafından iptal edilmesi üzerine soruşturma açarak konuyu yeniden değerlendirilen Kurul, 8 Eylül 2022 tarih ve 22-41/594-248 sayılı kararı ile Allergan’ın davranışının 4054 sayılı Kanunu ihlal etmediğine ve idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.


Daha sonra yayımlanacak olan gerekçeli kararın, rekabet hukukundaki mal vermenin reddi kavramı ve ilaç firmaları ile ecza depoları arasındaki ilişkiler bakımından önemli değerlendirmeler içerebileceğini düşünmekteyiz.

bottom of page