top of page

REKABET KURULU SOLGAR’IN DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNE MUAFİYET TANIMADI


Rekabet Kurulu (“Kurul”), Solgar Vitamin ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve T.A.Ş.’nin (“Solgar”) ve Solgar tarafından kontrol edilen Navita İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile on iki ecza deposu arasında vitamin ve gıda takviyesi ürünlerine yönelik olarak imzalanması planlanan dağıtım sözleşmelerine menfi tespit veya muafiyet tanınması talebiyle yapılan başvuruyu 9 Eylül 2021 tarih ve 21-42/611-298 sayılı kararı (“Karar”) ile reddetmişti. Kararın gerekçesi 3 Haziran 2022 günü Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlandı.


Kararda, sahte ve izinsiz ürünlerin satışının önüne geçilmesi amacıyla, Solgar’ın ilgili sözleşmeler ile tüketicilerin eczane dışı kanallardan ürün satın alabilmesini engellemeyi hedeflediği görülmektedir. Bu çerçevede; Kararda, anılan sözleşmelerde yer alan hükümler ile ecza depoları aracılığıyla alt bayi olarak tayin edilecek eczanelerin ­ üçüncü kişilere toptan satış yapmasının, ­nihai tüketici haricindeki üçüncü kişilere (özellikle diğer eczanelere) satış yapmasının ve bu kişilerle ürünleri takas etmesinin ve ­ e-ticaret müşterilerine satış yapmasının yasaklandığı ifade edilmektedir.


Karar çerçevesinde; özellikle e-ticaret müşterilerine yönelik getirilen satış yasaklarının tüketicilerin ürünlere uygun fiyatlarla erişmesini zorlaştırdığı, arama maliyetlerini artırdığı ve tüketicilerin seçeneklerini azalttığı tespit edilmiş; getirilen yasakların sahte ve izinsiz ürün kullanımını engelleme amacı ile bağdaşmadığı ifade edilmiştir. Sonuç olarak, Kurul tarafından ilgili sözleşmelerin grup muafiyetinden ve bireysel muafiyetlerden yararlanamayacağı yönünde karar tesis edilmiş ve Solgar’ın başvurusu reddedilmiştir.


Böylelikle, Kurul’un internet satış yasaklarına yönelik yönelik katı tutumunu sürdürdüğünü bir kez daha görmüş olduk.

bottom of page