top of page

PFIZER VE FLYNN FİRMALARINA AŞIRI FİYATLAMA NEDENİYLE CEZA VERİLDİ



Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (“CMA”), epilepsi tedavisinde kullanılan fenitoin sodyum (pehnytoin sodium) kapsülleri için 4 yıldan uzun bir süre boyunca aşırı fiyat uygulayarak hakim durumlarını kötüye gerekçesiyle Pfizer firmasına 63.3 milyon Pound, Flynn firmasına ise yaklaşık 6.7 milyon Pound para cezası uygulanmasına karar verdiğini açıklamıştır.


Duyuruda, anılan süre zarfında ilgili ürünler için Pfizer’ın uyguladığı fiyatların %780 ile %1600 arasında, ürünleri toptancı ve eczane kanalına satan Flynn’in uyguladığı fiyatların %2300 ile %2600 arasında arttığı ifade edilerek; ilaç harcamalarını karşılayan Ulusal Sağlık Sistemi’nin yüksek bedeller ödemek durumunda bırakıldığı ifade edilmektedir.


Böylelikle; geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu’nun tesis ettiği ve ilaç sektörüne yönelik olarak aşırı fiyatlama tespiti yapılan ilk karar olan Aspen kararının ardından, bir başka rekabet otoritesi daha aşırı fiyatlama tespitinde bulunmuş oldu. Konu CMA tarafından daha önce de incelenmiş, birtakım yargı süreçlerinin ardından yeniden CMA’in önüne gelmişti.


Karara ilişkin duyuruya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz (İngilizce):

bottom of page