top of page

BİR REKABET KURULU KARARINDA İLK DEFA PİŞMANLIK VE UZLAŞMA MEKANİZMALARI BİRLİKTE UYGULANDI



Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde 25 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan duyuru ile Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Beypazarı”) ve Kınık Maden Suları A.Ş. (“Kınık”) hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığı açıklandı. Duyuru ile, her iki teşebbüsün de ayrı ayrı pişmanlık (aktif işbirliği) ve uzlaşma başvurusunda bulunduğu, bu nedenle teşebbüslere uygulanan idari para cezalarında pişmanlık ve uzlaşma mekanizmalarına bağlı olarak iki ayrı indirime gidildiği de ifade edildi. Bu çerçevede, Türk rekabet hukuku bağlamında ilk defa bir soruşturmada pişmanlık ve uzlaşma mekanizmaları bir arada uygulanmış oldu.


Kararın açıklama metninde, birbirinin rakibi olan Beypazarı ve Kınık’ın güncel ve geleceğe dönük fiyat bilgilerine, fiyat değişim tarihlerine, zamlı fiyatlara ilişkin bilgi değişiminde bulunarak fiyat tespit etmek ve dolayısıyla kartel kurmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesini ihlal ettikleri belirtilmiştir. Soruşturma kapsamında, anılan teşebbüslerin öncelikle pişmanlık başvurusunda bulundukları, sonrasında da soruşturma aşamasında uzlaşma başvurusunda bulundukları görülmektedir.

Bu çerçevede ilk olarak, Kınık’a 2020 yılı gayrisafi geliri üzerinden 2,322,328.75 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiş; ardından bu tutar üzerinden pişmanlık başvurusuna istinaden %35 oranında, uzlaşma başvurusuna istinaden ise %25 oranında indirim uygulanmıştır. Sonuç olarak, Kınık’a 2020 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden 928,931.50 TL tutarında nihai idari para cezası uygulanmıştır.


Beypazarı’na ise öncelikle 2021 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden 21,885,323.28 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiş; ardından bu tutar üzerinden pişmanlık başvurusuna istinaden %30 oranında, uzlaşma başvurusuna istinaden ise %25 oranında indirim uygulanmıştır. Sonuç olarak, Beypazarı’na 2021 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden 9,848,395.48 TL tutarında nihai idari para cezası uygulanmıştır.


Bu doğrultuda, Rekabet Kurulu’nun adı geçen teşebbüsler hakkında vermiş olduğu karar, pişmanlık ve uzlaşma mekanizmalarının birlikte uygulandığı ilk karar olması bakımından önem taşımaktadır. Nitekim, bu emsal karar sayesinde teşebbüslere uygulanan idari para cezaları yaklaşık yarı oranda indirilmiş oldu. Öte yandan, Beypazarı’na 2021 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden ceza uygulanırken Kınık’a 2020 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden ceza uygulanmış olması da dikkat çekmektedir.

bottom of page